Uloguj se Registracija
Dakentaijutsu (tehnike udaraca)

Dakentaijutsu (tehnike udaraca)

09/10/2019

DAKEN TAIJUTSU

Odlomak iz knjige Ninjutsu, istorija i tradicija Dr. Masaaki Hatsumi-ja

Ninja DAKENTAIJUTSU tehnike udaraca kombinuju metode dve posebne discipline za koje se kaže da su nastale u Kini:
KOPPOJUTSU (lomljenje kostiju) koristi stisnute pesnice, donji deo stopala, kolena i laktove za napad i lomljenje kostiju protivnika.
KOSHIJUTSU (kidanje organa i mišića) koristi vrhove ispruženih ručnih i nožnih prstiju protiv mekih, unutrašnjih delova tela neprijatelja.

INASHI GATA

U prvom dodiru sa tehnikama efikasnog udaranja, bilo gornjim bilo donjim ekstremitetima, možemo pratiti četiri progresivna koraka u razvijanju veštine.
1. Nauči da proizvedeš određeni osećaj kada koristiš svako od telesnih oružja.Izoluj stopalo ili ruku koja udara, i koncentriši se na sam udarac. Preciznost oružja je cilj prvog koraka.
2. Kada je komanda nad samim oružjem savladana, treba raditi na dodatnim elementima korišćenja svih mogućih varijacija rada nogu i uglova tela koji pokreću oružje ka cilju. Korektna distanca je cilj drugog koraka, pošto se celo telo uključuje u rad.
3. Koristi odgovarajuće mete za udaranje, kako bi uvežbao konkretne primene udaraca. Cilj udarca je onesposobljavanje ili obaranje protivnika, a jedini način da se uvežba konstantno dobar i pouzdan udarac je stalan rad, odnosno udaranje u pravu metu. Cilj trećeg koraka je razvijanje vestine regulacije i usmeravanja udarca u metu.
4. Kada se razvije dobra tehnika koriš}enja oružja, četvrti korak je korišćenje energije i kretanja celog tela kod udaranja. Daleko efikasnije od grčenja i opuštanja mišića i pomeranja kostiju ekstremiteta kojim se udara, Ninja TAIJUTSU koristi kretanje celog tela za energiju udarca. Kombinujući prirodno ispuštanje vazduha sa kretanjem tela koje proizilazi iz gravitacije, snaga je rezultat rada celog tela u opuštenom ali snažnom kretanju. Ključ efektnosti ovog koraka je stvaranje potiska kao rezultata prirodnog kretanja a ne napetosti.

HO KEN JU ROPPO

(16 Prirodnih Oružja Tela)

Korišćenje celog tela kao oružja se često previdi u borilačkim veštinama koje su koncentrisane na pojedinim oblastima. Tehnike udaranja nogom nemaju potrebe za napadanjem vrhovima prstiju, tehnike udaranja rukom nemaju potrebe za udaranjem laktom, džudo vežbanja nemaju potrebe za udarcima uopšte zato što su ovi metodi bazirani na određenim pravilima. Sa druge strane, NINJUTSU mora biti metoda bez pravila zbog neočekivanih situacija koje mogu odlučivati o životu.
Kao uputstvo novim učenicima ninja metodama borbe, celo telo je sastavljeno iz 16 oružja, ili JUROPPOKEN TAIJUTSU-a. 16 osnovnih oružja su:
Glava                    Levi kuk
Desno rame         Desno koleno
Levo rame            Levo koleno
Desni lakat           Desna peta
Levi lakat             Leva peta
Desna ruka          Desni nožni prsti
Leva ruka             Levi nožni prsti
Desni kuk             TAIKEN
16. oružje poznato kao TAIKEN ili “Telo kao oružje”. Broj 16 podrazumeva sve ostale nestandardne delove tela kao oružja, uključujući zube, nadlanice, cevanice, zglobove – sve što se nađe na pravom mestu da nanese povredu napadaču.
Kada se prirodna oružja koriste protiv protivnika, KEN TAI ICHI JO princip “Telo i oružje su jedno” čini udarac efektnijim. U suštini, taj princip obezbeđuje snagu za obaranje i povređivanje protivnika koristeći kretanje celog tela i pokretanje oružja. Samo pomeranje udova ne može doneti tu snagu.
Na treningu, učenici NINJUTSU-a uče da pomeraju stopala, telo i oružje u ravnomernoj akciji koje obuhvata korak, kretanje i udarac. Vrlo je bitno da se obrati pažnja na početnu fazu treninga, pošto se tu rađaju buduće navike. Oni koji nameravaju da zakorače, nameste nogu pa onda udare, nikada neće uspeti da razviju dovoljnu brzinu reakcije neophodnu za borbu sa dobro obučenim napadačem. Ključ efikasnog kretanja je koordinisana i ritmička upotreba delova tela koji se pokreću, od zglobova do vrhova prstiju, u potpunoj integraciji energije, fokusa i namere.
Sledeći primeri ilustruju osnovna prirodna oružja tela.

HO KEN JU ROPPO (16 PESNICA TELA)

KIKAKU KEN ili ZU TSUKI (demon horn strike)
Korišćenje debelih kostiju čeonog, bočnog i zadnjeg dela glave pri snažnim udarcima.
SHUKI KEN (waking-up arm strike)
Korišćenje vrha kosti lakta za udaranje bliskih meta.
FUDO KEN ili KONGO KEN (immovable or clenched fist)
Korišćenje šake stisnute u pesnicu za udaranje.
KITEN KEN ili SHUTO KEN (wake-up rolling strike)
Otvaranje šake kod tačke udaranja, udarac spoljašnjom ivicom dlana.
SHISHIN KEN (finger needle atack)
Korišćenje vrha bilo kog prsta za udaranje ili pritiskanje tačaka.
SHITAN KEN (fingertip strike)
Korišćenje zajedno 3 ili 4 vrhova prstiju u probadanju.
SHAKO KEN (claw)
Korišćenje dlana i vrhova prstiju za udaranje ili grebanje.
SHITO KEN ili BOSHI KEN (“finger sword” thumb drive fist)
Korišćenje ispruženog palca podupretog pesnicom za ubadanje.
SHIKAN KEN (“secret spear” extended knuckle fist)
Korišćenje kostiju srednjih zglobova polusavijenih prstiju za udaranje.
KOPPO KEN (thumb knuckle fist)
Korišćenje srednjeg zgloba polusavijenog palca za udaranje ili pritiskanje tačaka.
HAPPA KEN (eight leave strike)
Korišćenje otvorenih dlanova za udarac nalik samaru.
SOKUYAKU KEN (sole of the foot)
Korišćenje stopala(peta, tabane) za “zabadanje” u metu.
Zenpo geri – udarac unapred
Sokuho geri – udarac sa strane
Koho geri – udarac u nazad
Tobi geri – udarac iz skoka
SOKKI KEN (waking-up leg strike)
Korišćenje vrhova kostiju kolena za udaranje bliskih meta.
SOKUGYAKU KEN (toe strike)
Korišćenje vrhova nožnih prstiju za udaranje ili ubadanje.
TAI KEN (“body fist” any part of the body)
Korišćenje kukova, ramena,… za udaranje ili pritiskanje tačaka.
SHIZEN KEN (natural weapons)
Korišćenje zuba, noktiju,…. za napadanje.

Napisao i uredio Milan

Dakentaijutsu tehnike trening Blog

Comments are closed.Nadamo se da Vam se svideo ovaj članak o veštini ninjutsu, da ste saznali nešto novo i zanimljivo. Možete potražiti još neku interesantnu zanimljivost o ovoj veštini u našoj blog sekciji. ili pročitati sve o trenutnim dešavanjima u klubu.

Ukoliko želite da ostanete u toku sa budućim dešavanjima našeg kluba, zapratite nas na YouTube kanalu kluba. Takođe nas možete pronaći na Twitter-u kao i na Facebook-u.


© 2021 All rights reserved
Translate »