Uloguj se Registracija
Pokretljivost

Pokretljivost

17/03/2024

Pokretljivošću se naziva telesna sposobnost da se izvede određeni obim pokreta u zglobu. Ona je specifična za određen zglob ili skup zglobova i to u smislu da su neki zglobovi vrlo pokretljivi, drugi manje, a treći nepokretljivi.

Ljudski sistem zglobova je sastavljen od relativno velikog broja zglobova koji nisu pokretljivi do maksimalnih granica, izuzimajući određene aktivnosti kao što su Joga, ritmička ili sportska gimnastika. U ovima aktivnostima dolazi do izražaja lokalna pokretljivost, ne i svestrana zglobna pokretljivost.

Opšte je poznato da što su aktivni stabilizatori zgloba (mišići) duži, veća je i pokretljivost zgloba. Ukoliko su sile koje ostvaruju rastezanje antagonista veće, mogu se očekivati i veće amplitude pokreta u zglobu. Pokretljivost se deli na funkcionalnu i rezervnu.

#ad

Funkcionalna pokretljivost je pokretljivost sa manjima amplitudama pokreta koji se manifestuju u svakodnevnim aktivnostima (npr. kada hodamo).

Rezervna pokretljivost je dodatak funkcionalnoj pokretljivosti i omogućava pokrete mnogo većih amplituda nego što su pokreti u svakodnevnom životu (npr. trčanje) i može se povećati telesnim vežbanjem.

Postoji još i maksimalna pokretljivost-sposobnost izvođenja krajnje fleksije, ekstenzije, abdukcije, addukcije ili rotacije u zglobu. Najčešće se ostvaruje na testiranju vežbača. Povećana pokretljivost u odgovarajućim zglobovima, do optimalne, predstavlja jedan od faktora brzine pokreta, jer omogućava dejstvo mišića na dužem putu,pa time i veću brzinu kretanja.

Nedovoljna pokretljivost u zglobovima može dovesti do poteškoća i grešaka:

Postoje četiri metode rastezanja mišića: statička, dinamička, balistička i proprioceptivna neuromuskularna facilitacija.

Statičko rastezanje se izvodi sa zadržavanjem u određenom položaju i amplitudi pokreta, do granice bola, sa vremenskim intervalom od 5-30 sec. Ovaj metod ima dve podvarijante.
– Statično-aktivno rastezanje sa aktivnošću mišića koji prelaze preko određenog zgloba (sedeći pretklon sa dohvatom prstiju na stopalima).
– Statično-pasivno rastezanje se izvodi delovanjem spoljašnjih sila (pretklona sa dohvatom prstiju na stopalima uz pomoć trening partnera).

Dinamičko rastezanje mišića se ostvaruje povećanjem rastegljivost i aktualnih mišićnih grupa kod izvođenja pokreta do krajnjih amplituda (npr. opruženom rukom izvoditi kružne pokrete u ramenom zglobu).

Balističko rastezanje se izvodi brzim pokretima i naizmeničnim kontrakcijama i rastezanjem mišića (npr. brz pretklon sa dohvatom prstiju na stopalima il brzo podizanje u stojeći položaj).

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija je metod rastezanja koji se zasniva na principu podsticanja dodatnog opuštanja mišića koji su već rastegnuti, preko smanjivanja aktivnog unutar mišićnog otpora izazivanjem mehanizma spiralnog refleksa. Postoje tri faze u jednom aktu rastezanja:
– Izdržaj-relaksacija (statično-pasivno rastezanje+relaksacija).
– Kontrakcija-relaksacija (izometrijska+relaksacija).
– Izdržaj-relaksacija (statično-pasivno rastezanje+relaksacija).

Da bi se postigla maksimalna rastegljivost preporuka je da se vežba svakodnevno. Potrebno je oko dva meseca kontinuiranog treninga da bi se podigao nivo rastegljivosti (amplituda).

 

 

#ad

 

Tekst napisao: Rade Vulinović

abdukcija addukcija ekstenzija fleksija ninjutsu pokretljivost rotavicija trening vežbanje zglob Blog

Leave a Reply



Nadamo se da Vam se svideo ovaj članak o veštini ninjutsu, da ste saznali nešto novo i zanimljivo. Možete potražiti još neku interesantnu zanimljivost o ovoj veštini u našoj blog sekciji. ili pročitati sve o trenutnim dešavanjima u klubu.

Ukoliko želite da ostanete u toku sa budućim dešavanjima našeg kluba, zapratite nas na YouTube kanalu kluba. Takođe nas možete pronaći na Twitter-u kao i na Facebook-u.


© 2024 Sva prava zadržana
Translate »