Uloguj se Registracija
Gyokko Ryu Koshijutsu – Ninjutsu škola

Gyokko Ryu Koshijutsu – Ninjutsu škola

25/03/2024

Gyokko ryu koshijutsu “Dijamantski Tigar” 

 

Ova škola se unutar borbenog sistema – veštine Ninjutsu smatra jednom od najstarijih i za osnivača se spominje Ikai, ratnik kineskog porekla koji je demonstrirao/predstavio veštinu u Japanu (8.vek). Koshijutsu u nazivu podrazumeva sposobnost da se “neprijatelj obori jednim prstom” i predstavlja stub umetnosti borenja.

Osnovni stavovi – “kamae” su Ichimonji no kamae, Jumonji no kamae i Hicho no kamae. U svakom kamae-u je važno da palčevi na rukama budu usmereni uvis, razlog za to je da energija teče slobodno, bez zastoja u kretanju.

U Gyokko ryu je vrlo važno zaštititi srce, pa se zauzima kamae desnom nogom napred, a leva strana tela je okrenuta od napadača.

Za Shosin no kamae, Doko no kamae i Hanin no kamae se takođe tvrdi da pripadaju Gyokko ryu školi.

Mnogo borbenog znanja, strategije i filozofije se prenosilo Kuden načinom tj. usmenim putem. Postoji tajni deo same borbene veštine koji se naziva Hiden. Taj deo nije uvek zapisan i prenosi se po već spomenutom Kuden metodu. Taj nivo znanja prenosi učitelj na naslednika ryu.

Gyokko ryu je specifičan po Koshijutsu(napadi na napadačeve mišiće), Shitojutsu – (napad palčevima i prstima) uz kružno i brzo kretanje pri čemu se napadaju vitalne tačke protivnika. Udarci se izvode tvrdo formiranom šakom, zglobovi baze prstiju, najmanjom mogućom površinom zbog najviše ostvarene sile udarca, uz istovremeni napad na stabilnost protivnika. Borbe bez oružja, sa oružjem različite vrste (mač, koplje i druga oružja) je takođe zastupljena. Muto Dori ili goloruka odbrana/tehnike izbegavanja napada mačem ili kopljem od strane napadača su provedene pod Ge ryaku no maki u samom ryu-u, a spadaju među veoma zahtevne i napredne tehnike. Sanshin no kata, Kihon Happo i Muto taihenjutsu su takođe vezani za ovaj ryu.

Za 1. Soke-a se smatra Ikai, 33. Soke je Masaaki Hatsumi, a 34. Soke je Ishizuka Tetsuji.

 

#ad

Tekst napisao: Rade Vulinović

bujin Bujinkan gyokko hicho ichimonji jumonji koshijutsu ninjutsu ryu soke Blog

Leave a Reply



Nadamo se da Vam se svideo ovaj članak o veštini ninjutsu, da ste saznali nešto novo i zanimljivo. Možete potražiti još neku interesantnu zanimljivost o ovoj veštini u našoj blog sekciji. ili pročitati sve o trenutnim dešavanjima u klubu.

Ukoliko želite da ostanete u toku sa budućim dešavanjima našeg kluba, zapratite nas na YouTube kanalu kluba. Takođe nas možete pronaći na Twitter-u kao i na Facebook-u.


© 2024 Sva prava zadržana
Translate »